• Agama Islam
 • Artikel PKN
 • Kesehatan
 • Belajar English
 • Kisah Islami
 • Trend Berita
 • Ruang Pribadi
 • 11/12/2011

  Jauhilah Perbuatan Maksiat

  Jauhilah Perbuatan Maksiat

  Dalam tulisan ini akan di bahas tentang perintah Allah kepada manusia agar menjauhi segala perbuatan dosa.

  Apa yang menyebabkan adam dan hawa terusir dari surga adalah bujuk rayu iblis

  Wahai para pemuda, iblis, syaitan, dan bala tenteranya senantiasa berupaya untuk mengajak umat manusia seluruhnya agar mereka bermaksiat kepada Allah subhanahu wata’ala, mereka mengajak umat manusia seluruhnya untuk menjadi temannya di neraka.

  إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ

  “Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagimu, maka jadikanlah ia musuh(mu), kerana sesungguhnya syaitan-syaitan itu mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala.” (Fathir: 6)


  Setiap amalan keburukan dan maksiat yang engkau lakukan, walaupun sekecil-kecilnya pasti akan dicatat dan diperhitungkan di sisi Allah subhanahu wata’ala.

  وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ

  “Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan sekecil apapun, necaya dia akan melihat (balasan)nya.” (Az Zalzalah: 8)

  Syaitan juga menghendaki dengan kemaksiatan ini, umat manusia menjadi berpecah-belah dan saling bermusuhan.

  إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ

  “Sesungguhnya syaitan itu bermaksud hendak menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu kerana (meminum) arak dan berjudi itu, dan menghalangi kamu dari mengingat Allah dan solat, maka berhentilah kamu (dari mengerjakan perbuatan itu).” (Al Maidah: 91)

  Demikian pembahasan singkat tentang perintah untuk menjauhi perbuatan dosa. semoga tulisan ini bermanfaat dan semoga kita senantiasa di bimbing-Nya ke jalan yang lurus.

  Selanjutnya mungkin anda tertarik untuk membaca posting berikutnya yakni Peristiwa Sakaratul Maut dan Terpisahnya Ruh dari Jasad.

  You Might Also Like:

  Disqus Comments